Contact

Nieuwe campagne ‘Glas in ’t bakkie’ van start

Nieuwe campagne ‘Glas in ’t bakkie’ van start

Glas mag gewoon met restjes en deksels in de glasbak. Dat is de kernboodschap van de nieuwe glascampagne van gemeente Ede en ACV. De kick-off van de campagne vond op woensdagmiddag 15 oktober plaats bij de glasbakken bij AH XL. Inwoners die glas kwamen brengen, werden door wethouder Leon Meijer als VIP ontvangen op een rode loper en bedankt met een leuk presentje: een speciale ‘glastas’.

Wethouder Leon Meijer: ‘ De gemeente Ede wil een gemeente zijn waar kinderen later goed kunnen leven. Een goede, duurzame toekomst vraagt een inzet van ons allemaal. Het wegbrengen van glas naar de glasbak is hier een goed voorbeeld van. Dit maakt immers hergebruik en recycling van de grondstoffen mogelijk. Binnen zeventig dagen kan een glazen potje opnieuw in de supermarkt staan!’

Inwoners van de gemeente Ede brengen jaarlijks ongeveer 18 kilogram glas per persoon naar de glasbak. Het landelijke streven voor soortgelijke steden ligt op 24 kilogram per persoon.  Ede is dus al heel goed op weg, maar het kan nog beter!  

Makkelijker en hygiënischer
Terwijl vroeger het glas eerst schoongemaakt moest worden, mag je nu de restjes in het glas laten zitten. En ook de dop of deksel kunnen mee de glasbak in. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk hygiënischer in huis en gemakkelijker voor inwoners. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen glas eerder naar de glasbak brengen als ze daar weinig moeite voor hoeven te doen.

Glas in ’t bakkie
De campagne ‘Glas in ’t bakkie’ vertelt inwoners van Ede over de nieuwe, makkelijker manier van glas scheiden. Het opvallende gele campagnebeeld met de jampot met restjes en dop is de komende tijd op verschillende plaatsen in  Ede te zien zijn, onder andere op de vuilnisauto’s van ACV en in huis-aan-huis bladen.

Glas is eindeloos
Al heel lang – sinds 1978 – scheidt Nederland haar glazen verpakkingen, maar liefst 350 miljoen kilo per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds heel veel verpakkingsglas in het restafval. Denk aan verpakkingen als wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is zonde, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest. Kijk voor meer informatie op www.glasscheiden.nl.

Doe ook mee, gooi glas in ’t bakkie!

Ga terug naar het overzicht