Contact

Column Weerman Reinier: het regent warmterecords

Column Weerman Reinier: het regent warmterecords

Het regent warmterecords

Inmiddels is het bijna niet meer bij te houden. Al die warmterecords. Dagelijks wordt het meer dan 10 graden. Soms wordt de 15 zelfs even aangetikt. De natuur raakt meer en meer in de war. En de bezitters van een gazonnetje hebben soms de grasmaaier maar weer tevoorschijn gehaald.

Niet alleen in ons land verloopt december zeldzaam warm. De Alpen zijn ook al vaak in het nieuws geweest. Met veel kunst en vliegwerk probeert men pistes open te houden. Sneeuwkanonnen draaien op volle toeren. Maar er zijn ook gebieden waar de temperaturen simpelweg te hoog zijn. En zelfs kunstsneeuw geen uitkomst biedt. Een flinke strop voor al de ondernemers die afhankelijk zijn van de komst van de wintersporters. En dan Amerika. Misschien dat men daar de traditionele Kerstkalkoen wel buiten gaat verorberen. Het kwik stijgt in de zuidelijke en oostelijke staten her en der tot 20 graden of meer. Ook daar regent het warmterecords.

Bekijken we het van nog grotere afstand: wereldwijd is de slotfase van het jaar ook opmerkelijk zacht. Maar dat gold ook al voor de rest van dit jaar. Met afstand wordt 2015 het warmste jaar ooit op aarde gemeten. Het kersverse record van 2014 wordt dus alweer verbeterd. Het Engelse Met Office schat in, dat het record van 2015 volgend jaar alweer in gevaar komt. Ook 2016 wordt in hun visie wereldwijd extreem warm.

Misschien nog een record. Waarschijnlijk is het niet eerder voorgekomen dat de strooiploegen de hele maand december niet in actie moesten komen. De zoutvoorraad is alleen in november een paar keer iets aangesproken. Het zit er niet in, dat er in de slotfase van deze recordmaand toch ineens een winterse verrassing komt. Vrijwel alle rekenmodellen zijn eensgezind. De ‘warme’ zuidwestenwind waait de rest van dit jaar onvermoeibaar door. Steeds weer nieuwe golven met zachte lucht stromen uit over West-Europa. Ook na de Kerstdagen komt het kwik waarschijnlijk vaak boven de 10 graden.

 

 

Ga terug naar het overzicht