Etensresten? Graag bij het Gft.

Etensresten? Graag bij het Gft.

Gepubliceerd op: 18-8-2020

“Ik eet graag mee” en “Ik lust ook etensresten”, dat geven de Gft-containers in het gebied van ACV de komende maanden aan. Etensresten verdwijnen nog te vaak tussen het restafval en dat is zonde. Naast groente- en fruitresten en tuinafval kunnen etensresten namelijk worden omgezet in groen gas én compost. Zo worden grondstoffen hergebruikt. Daarbij scheelt het goed scheiden van afval en herbruikbare grondstoffen bewoners in hun restafval. Uit onderzoek blijkt dat ruim een derde van het restafval nog bestaat uit groenafval. Daarom start ACV op 7 september de campagne ‘Etensresten uit restafval’.


Etensresten mogen bij het Gft afval
Naast  groente- en fruitresten en tuinafval mogen etensresten in de Gft-container. Voor een groot deel gebeurt dit natuurlijk ook al, maar het zou mooi zijn als we dat nog kunnen verbeteren. Voor sommige etensresten is het niet voor iedereen duidelijk dat ze bij het Gft mogen. Denk daarbij aan het restje van de maaltijd dat nog in de pan of op het bord ligt en niet meer wordt gebruikt. De botjes van het vlees. Denk aan de kliekjes die net te lang in de koelkast hebben gelegen, voedsel dat over de houdbaarheidsdatum is of aan oud brood, korstjes, kapjes. Zonder verpakking kan het allemaal in de Gft-container. Daardoor hoeven bewoners hun restafvalcontainer minder vaak aan straat te zetten. Bij een betaling per klikoleging scheelt dat in de portemonnee. En gezamenlijk zorgen we zo voor hergebruik van het groenafval!

Campagne om aandeel etensresten in restafval te verlagen
Ruim een derde deel van het restafval bestaat nu nog uit groenafval. Een groot deel groente- en fruitresten en tuinafval, maar ongeveer de helft van dat groenafval bestaat uit etensresten. Ook deze resten mogen in de Gft-container. Om dit duidelijk te maken bij bewoners start ACV, in samenspraak met de gemeenten, de campagne ‘Etensresten uit restafval’. Een gft-container geeft met zijn uitspraak 'Ik eet graag mee' aan dat hij ook dol is op etensresten. Dat wordt via diverse kanalen onder de aandacht gebracht. Wat is gft, wat zijn etensresten en waarom is het nuttig deze in de gft-container te doen? Hoe worden ze gerecycled tot compost en groen gasKijk ook hier.