Contact

Groeizaam - laatste wintercolumn van weerman Reinier

Groeizaam - laatste wintercolumn van weerman Reinier

Een paar malse voorjaarsbuien en iets hogere temperaturen. Dat zorgde er de afgelopen dagen voor dat je per dag de veranderingen in de natuur kon zien. Knoppen zwellen of barsten open. Het gras begint te groeien. En natuurlijk, ook het onkruid grijpt zijn kans. Kortom, voor de tuinbezitters breken drukke tijden aan. Reken maar dat de natuur in de loop van deze week nog sterker kleur bekent. Want het wordt komend weekend een stuk zachter.

Met de Paasdagen was de wind prominent aanwezig. Zeker op Tweede Paasdag. Een teleurstelling voor de organisatoren van ondermeer het Paasevent bij kasteel Hoekelum. Het risico voor zware windstoten was te groot. Het zijn weerkundig gezien altijd lastige situaties. Het was vooraf duidelijk op de weerkaarten: tijdens buien konden er tot ver landinwaarts windstoten voorkomen van 80 tot zelfs 90 kilometer per uur. Dat is voor bijvoorbeeld partytenten veel. Te veel. Zelfs gevaarlijk. Tegelijkertijd weet je als weerkundige dat het bij buien ook kan meevallen. Dat de buien en de zware windstoten wel komen, maar bijvoorbeeld toevallig net niet op het terrein van Hoekelum maar bijvoorbeeld 10 kilometer verderop.

Het onstuimige weer keert deze week niet terug. Het wordt elke dag wat rustiger. Aanvankelijk nog met een paar malse lentebuien. Maar later in de week volgen een paar droge dagen. En dan gaat het kwik omhoog. Zaterdag gaan we opnieuw naar de 15 graden, net als afgelopen zaterdag. De dagen erna wordt het waarschijnlijk nog iets warmer. Misschien dat de 20 graden zelfs voor het eerst dit jaar in zicht komt. En dat zijn mooie vooruitzichten in deze laatste column van het winterseizoen.

De winter laten we definitief achter ons. Of de strooiploegen in april toch nog een keer moeten uitrukken? Het lijkt me sterk. Ja, het kan sneeuwen en vriezen in de grasmaand. Maar de maandberekeningen voor april wijzen op groeizaam weer. Genoeg regen en temperaturen die normaal of zelfs zachter dan normaal uitpakken. Lekker toch? Nu alleen nog hopen dat de meeste regen ‘s nachts valt. En dat het voorjaarszonnetje zich overdag veelvuldig laat zien en laat voelen!

Dit is de laatste wintercolumn van het seizoen 2015/2016. @Reinier: bedankt voor het schrijven de wekelijkse columns!

Ga terug naar het overzicht