Contact

En nu lente? Column weerman Reinier

En nu lente? Column weerman Reinier

Nu al lente?

Eind vorige week werd er geschaatst op de uiterwaarden van Wageningen. Ook in Leersum was een plas waar men kon genieten van prachtig schaatsijs. Het is echt even winter geweest. Ook de strooiploegen moesten een aantal keer een ronde doen. Voor het laatst in de nacht van vrijdag op zaterdag. Dat zout is deels al weggeregend. En voorlopig blijft het zout in de opslagloodsen liggen. Gladheid wordt deze week nergens verwacht.

Ging de temperatuur in het weekend al redelijk omhoog, deze maandag gingen pas echt alle thermische registers open. Zeker toen de zon erbij kwam kreeg het kwik in de thermometerbuis vleugeltjes. Met waarden dik boven de 10 graden leek het ineens wel lente. En het mooie is: je voelt in deze tijd echt dat de zon alweer wat hoger staat. En dus wat meer kracht heeft. Bovendien blijft het ’s middags al duidelijk langer licht in vergelijking met de donkere dagen rond de Kerst.

De weerkaarten lijken de komende weken een klein beetje op die van afgelopen december. Die maand verliep recordwarm. Nu zal januari dit jaar zeker geen records halen wat betreft warmte. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de wat koudere fase die we net hebben gehad. Maar voor de winter als geheel bestaat er nog altijd kans op een uniek record.

Op dit moment staat dit seizoen op een gedeelde eerste plaats, samen met de zeldzaam zachte winter van 2007. Op basis van de huidige berekeningen is de kans groot, dat het zachte weer ook in de eerste helft van februari aanhoudt. Of er dan uiteindelijk toch nog een koud staartje volgt, is afwachten. Er zijn inderdaad enkele aanwijzingen, dat het in de tweede helft van februari toch nog wat kouder wordt. Ongetwijfeld te laat voor schaatsijs, maar een lekkere sneeuwbui, dat kan natuurlijk nog wel. Dus laten we de winter nog maar niet helemaal afschrijven.

 

 

Ga terug naar het overzicht