Contact

Toch even wit! Column weerman Reinier

Toch even wit! Column weerman Reinier

Zowaar een winterse verrassing afgelopen zondag. Op veel plaatsen was het gras zowaar een beetje wit geworden door de nachtelijke sneeuw. En overdag sneeuwde het gezellig door. Het was weliswaar smeltende sneeuw, maar met temperaturen van 1 graad boven nul bleef de sneeuw toch een beetje liggen.

De verschillen in de regio waren overigens groot. Ten noorden van Ede lag duidelijk meer sneeuw. Zo lag er in Otterlo ’s ochtends een laagje van een paar centimeter. Op het noordelijk deel van de Veluwe groeide het sneeuwdek zelfs aan tot om en nabij de 5 centimeter. De ondergrond was echter nog vrij warm. Niet verwonderlijk na al dat zachte winterweer. Met een warme ondergrond profiteert het wegdek van deze beschikbare warmte. Waardoor de sneeuw op het asfalt vrijwel nergens bleef liggen. Terwijl de bermen van de wegen bijvoorbeeld wel wit werden. Een laag asfalt geleid de warmte vanuit de bodem makkelijker naar de oppervlakte dan bermbegroeiing. Bovendien was er recent gestrooid zodat de meeste wegen ook nog enigszins zout waren.

Na de Valentijns sneeuw wintert het nog even door. Niet zozeer met sneeuw, wel met koude nachten. In de nacht vriest het licht en soms met rond de -5 graden misschien net even matig. Na het zonnige weer zien we de lucht donderdag weer meer betrekken. Er kan ook wat neerslag vallen. Regen, en heel misschien toch ook nog wat sneeuw. Ongetwijfeld zullen de strooiploegen nog wel een keer aan de bak moeten.

Maar komend weekend is het wintertje voorbij. Dan voert een zuidwestenwind weer onvervalst zachte lucht aan. Het kwik krijgt vleugeltjes en stijgt zondag tot wel 10 graden. De kans dat we de winter later in februari nog een keer tegenkomen, is gering. Tenzij u natuurlijk zelf de winter gaat opzoeken. In het hoge Noorden. Of op de hoge toppen van de Alpen.

Heeft u mooie foto's gemaakt afgelopen weekend? Doe mee met de fotowedstrijd van ACV, BDU en MeteoGroup!

www.acv-indewinter.nl/fotowedstrijd

Ga terug naar het overzicht