Contact

Afvalscheidingstips

Grote prullenbak voor plastic, blik en pak

Nu blik en drinkpakken bij het plastic afval mogen, wordt de hoeveelheid restafval steeds kleiner. Plastic (met blik en pak) en drinkpakken zijn de grootste afvalstroom in huis. Het is daarom handig om de grote vuilnisbak hiervoor te gebruiken en een kleinere voor het restafval.

Welk afval hoort in welke bak?

Gun je afval ook een tweede leven? Maar weet je niet altijd in welke bak of zak je het moet weggooien? Check dan het AfvalABC op www.mijnafvalwijzer.nl of in de app 'Afvalwijzer' (te downloaden in de App Store, Play Store of Windows Store). Ook staan tegenwoordig op steeds meer verpakkingen de logo's van de Weggooiwijzer. Deze symbolen geven ook uitleg over in welke bak of zak het product hoort.

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen / blik en drinkpakken (PMD) doet u in de grijze PMD-kliko of levert u in bij de PMD-brengcontainers die oa bij supermarkten staan.

 

Breng uw glas naar de glasbak bij u in de buurt. De locaties zijn te bekijken op de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl (klik in het menu op inzamellocaties).

 

 

Afgedankt textiel en schoenen kunt u in de textielcontainers van Restore kringloop deponeren. Kleding-en textielinzameling door Restore levert naast milieuwinst werkgelegenheid op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt uit de Valleiregio.  Zie ook de kringloop van kleding en textiel.

 

 

Doe groente-, fruit- en afval in de groene kliko. Let op: verpak het GFT-afval niet in plastic zakken, maar gebruik hiervoor speciale biozakjes die te koop zijn bij onder andere de Action en Blokker. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.

 

Vet, jus en frituurolie mogen niet in het riool maar kunt u inleveren bij het afvalbrengstation, de milieubus en een aantal supermarkten en verenigingen. Klik op deze link voor de supermarkten en verenigingen die een gele container hebben staan voor frituurvet. Apart ingeleverd frituurvet krijgt een tweede leven als biobrandstof. Daarnaast voorkomt u met apart inleveren dat het vet een rioolverstopping veroorzaakt en vervolgens maatschappelijke kosten moeten worden gemaakt om dit op te lossen.

 

 

 Emmaus is blij met uw overbodige goede spullen, zoals serviesgoed, boeken, meubelen etc.

 

Papier en karton kan in uw groene kliko met blauwe deksel. Denk na over productverpakkingen. Een kartonnen melkpak mag niet bij het oud papier, maar wel in de PMD-kliko of de PMD-zak

 

 

 Lever klein chemisch afval in bij het afvalbrengstation of bij de Milieubus.

 

 

Wit- en bruingoed (alle huishoudelijke apparaten die een snoer of batterijen hebben) kunt u inleveren bij de leverancier van uw nieuwe apparaat of bij het afvalbrengstation.

 

Heeft u kapotte spullen waar een kringloopwinkel ook niets meer aan heeft? Breng deze dan naar het afvalbrengstation. Grof (tuin)afval mag u (gratis) brengen bij het afvalbrengstation. U kunt hiervoor op het afvalbrengstation een gratis aanhanger of bakfiets lenen.

 

Lever batterijen in bij één van de vele inzameltonnen bij winkels en scholen.

 

 

 

Gebruik een ja / nee of nee / nee sticker op uw brievenbus die u bij het gemeentehuis kunt krijgen

 

Afval voorkomen

Hoeveel verpakkingen gooit ú weg?

Dagelijks openen we gemiddeld zeven verpakkingen. Dat is niet zo gek als u bedenkt dat bijna alles wat we kopen, verpakt is,  vooral in een supermarkt. Het grootste deel van ons afval bestaat dan ook uit verpakkingsmateriaal van levensmiddelen. Toch zijn niet alle verpakkingen slecht. ‘Nuttige verpakkingen’ zijn goed voor het milieu, verbeteren de houdbaarheid van voedsel en bieden bescherming tegen beschadiging. U kunt óók een bijdrage leven. Door bewuster om te gaan met onnodig verpakkingsmateriaal, verminderen we samen de hoeveelheid afval.

Tips om onnodigde verpakkingen te voorkomen

We delen de belangrijkste tips met u:

Voorkom verpakkingen

 • Er zijn veel producten los beschikbaar, bijvoorbeeld groenten en fruit, waar geen verpakkingen om heen zitten. Kies deze.
 • Gebruik een broodtrommel in plaat van een boterhamzakje of aluminiumfolie.
 • Neem altijd een herbruikbare waterfles (bv. een Dopper).
 • Drink water uit de kraan. Het kost weinig, laat geen lege plastic fles over als het op is en is super gezond!
 • Gebruik geen wegwerpbekers, – bestek of – borden.
 • Koop producten in navulverpakkingen: Het gaat hier vooral om verzorgingsproducten, deze zitten vaak in glazen of plastic verpakkingen, als je zorgt dat ze navulbaar zijn hoef je de verpakkingen niet elke keer weg te gooien.
 • Koop zo min mogelijk producten die ‘oververpakt’ zijn. Dat geldt voor zowel etenswaren (groente en fruit) als andere niet-voedingsproducten.
 • Vermijd kleinverpakkingen: Als je voldoende consumeert om van grootverpakkingen niets weg te hoeven gooien, vermijd dan kleinverpakkingen (één- of tweepersoons).

Neem eigen verpakkingen mee

 • Gebruik bijvoorbeeld een boodschappentas of vouwkrat dat scheelt een groot aantal plastic tasjes. Met ingang van 1 januari 2016 is er een verbod op gratis plastic tasjes in winkels.
 • Gebruik een eierdoosje opnieuw door losse eieren te kopen.
 • Was een leeg jampotje af en gebruik deze als bewaarpotje voor bv. snoepjes of om zelfgemaakte jam in te bewaren.
 • Kies goederen die niet verpakt zijn. Er zijn veel producten beschikbaar waar geen verpakkingsmaterialen omheen zitten, kies deze.

Recycle verpakkingen

 • Kies voor herbruikbare verpakkingen zoals statiegeldflessen voor frisdrank en bier..
 • Koop zoveel mogelijk houten keukengerei (snijplanken, lepels, borstels, etc) in plaats van plastic. Hout is beter te recyclen en vriendelijker voor het milieu, mits eerlijk gekapt natuurlijk.
 • Wanneer er geen alternatief zonder verpakking beschikbaar is, ga dan voor de recyclebare variant.
   

Afval scheiden in de keuken

 • Afvalbakken kunt u kopen bij huishoudelijke winkels zoals Blokker en Xenos, maar ook grotere meubelketens als Ikea bieden een grote diversiteit aan prullenbakken. Een bekende groothandel van afvalbakken is Engels. Particulieren kunnen hier ook terecht. Nieuw op de markt is ook de BinBang. Dit is een innovatieve afvalbak die bestaat uit verschillende boxen voor de verschillende grondstoffen die je op elkaar kan stapelen en die een handige hendel hebben zodat je er 1 (of allemaal tegelijk) mee naar buiten naar de kliko's of brengcontainers kan meenemen. Een bekende leverancier van prullenbakken tot slot is ook Kliko. Zie hun webshop.
 • Voor uw GFT-afval zijn speciale biozakjes te koop bij onder andere de Action, Blokker en Albert Heijn. Doordat deze zakjes gemaakt zijn van zetmeel of mais zijn ze 100% afbreekbaar en composteerbaar.
 • Voor al uw afval (waaronder plastic) zijn er speciale afvalzak openhouders waarmee u frustraties van dichtvallende en omvallende vuilniszakken voorkomt. Te koop bij onder meer Blokker en Praxis
 • Heeft u jonge kinderen die nog in de luiers zitten? Bij (online) babywinkels zoals Prénatal kunt u reukloze, hygiënische luieremmers kopen. Met één draai aan de knop verdwijnt de luier in een vuilniszak in een speciaal compartiment. Vindt u de nieuwprijs van dergelijke emmers te duur? Op Marktplaats worden ze vaak tweedehands aangeboden.
 • Koop kattenbakkorrels met milieukeur. Deze mogen wel in GFT-container en dat scheelt dus restafval.

 

Tips tegen stankoverlast (in de zomer)

 

In de zomer kunnen uw gft+e- en pmd-afval erg stinken. En u heeft liever geen vliegjes of zelfs maden in uw kliko of zak. Daarom volgen hieronder een paar tips.

 

ips tegen stankoverlast, fruitvliegjes en maden groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e)

 • Laat uw gft+e zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in uw kliko gooit
 • Koop afgepast, zodat geen kostbaar voedsel weg hoeft. Moet er toch iets bij het gft+e-afval, verpak het dan direct (laat het niet op het aanrecht liggen). Vliegen komen af op etenresten om daarin hun eitjes te leggen. Verpakte etensresten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbaar zak (verkrijgbaar bij supermarkt),  maken de kliko minder aantrekkelijk voor vliegen.
 • Leg een oude krant of stro onderin de kliko's om aankoeken van etensresten te voorkomen.
 • Plaats de kliko in de schaduw (niet in volle zon) en laat het klikodeksel met een houtje op een kiertje staan
 • Maak uw kliko in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene ziep. Gebruik geen chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu
 • Voeg 'Containerfris', 'Bio-rem' of vergelijkbare producten tegen gft+e geur toe. Deze middelen gaan vaak stankoverlast tegen, zonder dat ze de kwaliteit van het gft+e aantasten. Te koop bij supermarkten, drogisterijen en doe-het-zelfzaken.
 • Laat de kliko bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de kliko om het probleem te bestrijden.
  Af en toe een handje zout of kalk in de kliko zorgt dat de maden uitdrogen
  De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Stop ze in een oude panty en hang die aan het handvat.

 

Tips tegen stankoverlast, fruitvliegjes en maden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen / blik en drinkpakken (pmd)

 

 • Zorg ervoor dat verpakkingen zo schoon mogelijk de bak of zak ingaan. Spoel desnoods de bakjes e.d. van tevoren af met afwaswater of een ander sopje dat u toch heeft staan. Doppen en deksels mogen blijven zitten, dit helpt ook tegen stankoverlast.
   

Tips tegen stankoverlast, fruitvliegjes en maden restafval

 

 • Wie afval goed scheidt, heeft altijd een schone en frisse restafvalkliko. Er zit namelijk niets in dat stank of maden kan veroorzaken. Goed scheiden betekent: groente-, fruit- en tuinafval en etensresten (gft+e), glas, textiel, papier en pmd apart.
 • Luiers moeten bij het restafval. Verpak ze in een dichtgeknoopte (luier)zak, dat houdt de kliko fris en en voorkomt maden.
   

Waar komen maden vandaan?


Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Een vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen.

 •