Contact

Kliko's

Hoe te gebruiken

Huishoudens in de laagbouw hebben 4 kliko's:

  • een groene 140 liter kliko met groen deksel voor GFT of als u in een nieuwbouwwoning gaat wonen een groene kliko met bruine deksel (eens per 2 weken geleegd)
  • een groene 140 liter kliko met blauwe deksel voor papier (eens per 3 weken geleegd)
  • een grijze 140/240 kliko met oranje stickers voor PMD of als u een nieuwbouwwoning gaat wonen een groene kliko met oranje deksel voor PMD of als u in Wageningen Hoog woont een grijze kliko met oranje deksel (eens per 3 weken geleegd)
  • een groene 140 liter kliko met grijze deksel voor restafval (eens per 3 weken geleegd)

Inzameldagen

De papier- PMD- en restafvakliko worden eens per 3 weken geleegd (elke woensdag 1 van deze kliko's) . GFT wordt eens per 2 weken op vrijdag ingezameld. Voor de inzameldata zie de online afvalkalender www.mijnafvalwijzer.nl of download de app 'Afvalwijzer' (beschikbaar voor iPhone, iPad, Android- en Windows 8 phone).

Hoogbouw

Als u in een flat of appartementencomplex woont kunt u uw restafval, gft en papier kwijt in de brengcontainer bij de flat. Bij sommige flats of appartementencomplexen staan ondergrondse containers voor restafval en zuiltjes voor GFT. Voor toegang tot deze containers heeft u een afvalpas nodig. Dit is dezelfde afvalpas als voor het Afvalbrengstation.

Aan de weg zetten kliko's

  • Zet uw kliko op woensdag of vrijdag altijd vóór 07.30 uur aan de weg, op de verzamelplek (deze plek is gemerkt met een stoeptegel met de afbeelding van een kliko).
  • De deksel van de kliko moet dicht zijn. U mag er geen zakken, dozen of los afval naast zetten. Ook mag er geen puin, metalen, zand, grond en chemisch afval in de kliko.
  • De kliko mag maximaal 70kg wegen.

Haal de kliko na het legen zo snel mogelijk weer op. De groene kliko is voor ‘groen' afval (afval van groente en fruit, alle bewerkte etensresten en klein tuin-afval). De groene kliko met grijze deksel is voor onbruikbaar restafval (asbakresten, volle stofzuigerzakken, kauwgom, incontinentiemateriaal nz.). De groene kliko met blauw deksel is bedoeld voor oud papier en karton en de grijze kliko met oranje stickers voor verpakkingen van plastic, metalen en drinkpakken. Voor het gebruik van de pmd-kliko geldt: gooi het pmd-afval los in de kliko of in een doorzichtige zak. De pmd-sorteerder keurt ondoorzichtige zakken af, omdat het regelmatig voorkomt dat hier restafval in zit. De pmd-sorteerder wil visueel kunnen controleren of een zak uitsluitend pmd-afval bevat. Dit is jammer voor het milieu en de portemonnee. Restafval verbranden kost geld, pmd-afval levert geld op.

De kliko's zijn in Wageningen inmiddels voorzien van een chip; bij diefstal of vermissing wordt uw vermiste container geblokkeerd, zodat de kliko niet alsnog aan de weg gezet kan worden. De kliko's zijn eigendom van ACV. U heeft de kliko's in bruikleen.

Kliko vermist?
Mocht u een kliko kwijt zijn, meld dit bij ACV via info@acv-groep.nl, bel op werkdagen met 0318-648 160 of stuur een WhatsApp bericht via 06- 230 11 370.

U kunt uw afval in de periode dat u geen kliko heeft, naar het afvalbrengstation op het Nudepark brengen.

Verhuizing
Bij verhuizing moeten alle kliko's (inclusief de KCA-box) blijven in de oude woning. Bij uw nieuwe woning zijn de oude kliko's van de vorige bewoner weer voor u te gebruiken. Bij nieuwbouwwoningen staan nieuwe kliko's klaar of u kunt ze bestellen bij ACV: tel. 0318 648 160 of via info@acv-groep.nl.

Voor het omwisselen van een grote naar een kleine kliko of omgekeerd:
Standaard krijgen de laagbouwhuishoudens een kleine 140  liter kliko voor restafval, papier en GFT en een grote 240 liter kliko voor PMD. Dit blijkt niet voor ieder huishouden de juiste maat. Sommige afvalbewuste huishoudens, willen liever een grote kliko voor papier en GFT,  en voor sommige grote huishoudens of huishoudens die om welke reden dan ook veel afval hebben, is één 140 liter kliko voor restafval er te weinig. Zij willen daarom een grote 240 liter kliko.

Voor het omwisselen van een grote naar een kleine kliko wordt een beperkt bedrag voor transport en administratie in rekening gebracht.

U kunt deze zaken regelen regelen via ACV, telefoonnummer 0318 648 160 of info@acv-groep.nl.