Doorgaan naar artikel

Zaterdag 25 tot en met vrijdag 31 maart is het Compostweek

Gepubliceerd op: 15-2-2023

Wist u dat uw groente-, fruit- en tuinafval + etensresten verwerkt worden tot compost en groen gas. Omdat wij het waarderen dat veel inwoners het gft+e afval scheiden, geven de gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal, Renswoude en Wageningen haar inwoners in de Compostweek, bij inlevering van grondstoffen of grof afval, een zak compost cadeau. Bij een bezoek (op voortoon van uw afvalpas) aan het afvalbrengstation ontvangt u van zaterdag 25 maart tot en met vrijdag 31 maart één zak gratis compost. Op = op!

Bij inlevering van textiel of apparaten een tweede zak compost extra!

Heeft u afgedankt(e) kleding/textiel en/of oude/kapotte elektrische apparaten? Lever ze in bij het afvalbrengstation en ontvang nog één zak compost! De gemeenten steunen het werkervaringsbedrijf Road2work. Zij sorteren en demonteren elektrische apparaten. Kleding en textiel worden door Restore Kringloop opgehaald en gesorteerd. Uw apparaten en textiel worden hergebruikt én u helpt mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Goed voor mens én milieu dus.

Voorwaarden

Let op: u krijgt toegang tot het afvalbrengstation op vertoon van uw afvalpas.

Gft+e afval wordt compost en groen gas

Uw groente-, fruit- en tuinafval + etensresten worden bij een recyclebedrijf verwerkt tot groen gas en compost. Voor dit proces zijn al het groente-, fruit- en tuinafval + etensresten nuttig. Wist u dat nu nog ruim een derde van het restafval bestaat uit te composteren producten, zoals etensresten? Ook restanten van bereid voedsel, zelfs vleesresten, kunt u gewoon in de gft+e container doen. 

Helpt u mee de kwaliteit van compost te verhogen?

Er zit nog steeds te veel restafval in gf+e en hierdoor raakt compost vervuild. Door het nog beter scheiden van afval en gft+e schoon aan te bieden, helpt u mee om de kwaliteit van compost te verbeteren? Goede compost houdt de bodem vruchtbaar en gezond. Wilt u weten welk afval wel en niet bij het gft+e mag? Kijk onder ‘Welk afval waar’ op www.acv-afvalkalender.nl of in de ACV-app.

Compost voldoet aan de landelijke norm

De compost die de gemeenten uitgeven wordt ook wel Keurcompost genoemd. Keurcompost is een hoogwaardige bodemverbeteraar en voldoet aan de beoordelingsrichtlijnen van de Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Hoewel de kwaliteit bepaald wordt door de normen van de VVAK, kan er niet worden uitgesloten dat er vervuiling (onder de norm) aanwezig is. Ga voor meer informatie naar de website van Keurcompost of Vereniging Afvalbedrijven.

Wilt u zelf compost maken?

Via Milieu Centraal vindt u handige tips voor zelf composteren, zowel in de tuin als op balkon. Maak bijvoorbeeld uw eigen composthoop of wormenbak.


Location