Doorgaan naar artikel

ACV draagt bij aan duurzaamheid met zonnepanelen op dak hoofdkantoor

Gepubliceerd op: 20-6-2019

ACV heeft 210 zonnepanelen geplaatst op het dak van het hoofdkantoor aan de Neonstraat in Ede. Jaarlijks zullen deze panelen maximaal 63.000 kWh opbrengen.

ACV zal daarmee een kwart van het totale energieverbruik zelf opwekken. De investering verdient zich naar verwachting in acht jaar terug. Wouter Koenderman, directeur van ACV over de zonnepanelen: “Natuurlijk ben ik er trots op dat wij nu zonnepanelen hebben liggen op de locatie waar wij de meeste energie verbruiken. Dit past helemaal in ons beleid, waarin milieu en duurzaamheid een belangrijke plaats innemen. En de zonnepanelen liggen er net op tijd voor 21 juni, de langste dag van het jaar met de meeste zonuren!”

Duurzaamheid in de genen

ACV zamelt afval en grondstoffen in voor de gemeenten Ede, Veenendaal, Wageningen, Renkum en Renswoude. De laatste gemeente is voornemens om per 1 januari 2020 ook aandeelhouder van ACV te worden, onder andere vanwege het duurzame karakter van de organisatie. Duurzaamheid zit in de genen van het bedrijf. Naast deze zonnepanelen heeft ACV dan ook al eerder duurzame maatregelen genomen. Zo zijn er in de gevel van het afvalbrengstation in Veenendaal  al eerder zonnepanelen geplaatst en is het dak voorzien van mossen die zorgen voor natuurlijke isolatie. Verder wordt er gebruik gemaakt van duurzame installaties als een warmtepomp en LED-verlichting. Door deze voorzieningen kreeg het gebouw een energielabel A. Het laten rijden van voertuigen op groengas is een ander voorbeeld van de duurzame maatregelen van ACV. Groengas is gas dat duurzaam is geproduceerd. Het groengas wordt gemaakt van GFT-afval dat ACV ophaalt.

Passie voor kringlopen

ACV heeft een passie voor kringlopen en wil maximaal bijdragen aan een circulaire economie. ACV ziet afval niet als het einde van een cyclus, maar juist als het begin ervan. Afval verdient een tweede leven door het nuttig toe te passen als grondstof voor nieuwe producten. Of als brandstof voor het opwekken van energie. Daarom is het scheiden van afval zo belangrijk. Samen met de gemeentes werkt het bedrijf aan het verbeteren van het scheidingspercentage.

Directeur Wouter Koenderman en wethouder Sander van ’t Foort van de gemeente Renswoude tussen de zonnepanelen op het dak van ACV op de Neonstraat in Ede.


Location