Doorgaan naar artikel

ACV en gemeente Veenendaal starten campagne “Verpakkingen kan je beter scheiden”

Gepubliceerd op: 23-2-2024

ACV, de afvalinzamelaar in de regio, en gemeente Veenendaal zijn deze maand gestart met de campagne “Verpakkingen kan je beter scheiden”. Het doel van de campagne is om de inwoners van twee wijken in Veenendaal te helpen om hun PMD-verpakkingen (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drinkpakken) nog beter te scheiden.

PMD-verpakkingen zijn waardevolle grondstoffen voor nieuwe verpakkingen en producten. Daarom is het belangrijk dat de kliko’s voor PMD-verpakkingen ook echt alleen verpakkingen bevatten. Helaas komt het regelmatig voor dat er materialen in de PMD-kliko’s zitten die daar niet in thuishoren, zoals oud papier, apparaten en plastic voorwerpen die geen verpakkingen zijn. Dit verstoort het recyclingproces en zorgt voor extra kosten.

De campagne “Verpakkingen kan je beter scheiden” wil de inwoners van de wijken het centrum en de buurten Dragonder-oost en Buurtstede bewust maken van het belang van goed PMD-scheiden en hun kennis hierover opfrissen. De campagne loopt tot eind 2024 en bestaat uit verschillende onderdelen.

Een van de onderdelen is het bekijken van de inhoud van de PMD-kliko’s tijdens de inzameldagen. Medewerkers van ACV openen de kliko’s en controleren of er alleen verpakkingen in zitten. Als er materialen in de kliko zitten die er niet in thuishoren, dan krijgt de bewoner een hanger aan de kliko met tips en informatie over het scheiden van PMD-verpakkingen. De kliko’s worden de komende maanden regelmatig bekeken.

Daarnaast krijgen de inwoners van de wijken een folder met meer informatie over de campagne en een overzicht van wat er wel en niet in de PMD-kliko hoort. Verder worden er via de website van ACV en gemeente Veenendaal en andere kanalen berichten gedeeld over de campagne en het belang van goed PMD-scheiden.

Wethouder Marco Verloop is enthousiast over de campagne: “Veel inwoners scheiden hun afval al heel goed en daar zijn wij blij mee. Maar het kan altijd beter. Met deze campagne willen we de inwoners van de wijken het centrum en de buurten Dragonder-oost en Buurtstede extra ondersteunen om hun PMD-verpakkingen nog beter te scheiden. Zo dragen we samen bij aan een duurzame toekomst.”

Wil je graag in een duidelijk overzicht wat wel en niet bij het PMD mag? Bekijk dan de infographic hier

Heb je vragen over de campagne of over het scheiden van PMD-verpakkingen? Neem dan contact op met Roger Thijssen via 0318-538538 of roger.thijssen@veenendaal.nl.


Location