Doorgaan naar artikel

ACV winnaar prijsvraag circulaire ambachtscentra

Gepubliceerd op: 23-12-2021

Waarom zou je een oude tandenborstel weggooien als die ook een tweede kans kan krijgen? Vanuit die gedachte hebben ACV en de gemeente Ede meegedaan aan de prijsvraag om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een circulair ambachtscentrum. Het plan van ACV is afgelopen week beoordeeld en kwam als één van de winnaars uit de bus.


Marc Veenhuizen, manager Beleid & Innovatie: “We zijn natuurlijk blij verrast, dat wij aan de slag kunnen met het verder vormgeven van een circulair ambachtscentrum. Het combineert de functies van een afvalbrengstation, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats, waardoor minder bruikbare producten en waardevolle grondstoffen in de verbrandingsovers terecht komen. Onze ambitie is om zo hoog mogelijk op de R-ladder te komen. Hoe hoger op de R-ladder, hoe lager het grondstofgebruik.”

Het plan is eenvoudig

In plaats van afval weg te gooien, krijgt het een tweede kans. Met het repareren en opknappen wordt de levensduur van producten verlengd. Ook worden nieuwe producten gemaakt uit bestaande materialen, bijvoorbeeld door de grondstoffen te gebruiken voor een ander product. Deze manier van werken zorgt voor een zinvolle dagbesteding voor vele mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en creëert leer-werkplekken.

Onderzoek

ACV gaat op korte termijn verkennen wat het betekent als je de hele keten samenbrengt. Hoeveel ruimte heb je dan nodig om zowel educatie als reparatie en goede ontmanteling samen te brengen. Over de locatie van het centrum is op dit moment nog niets te zeggen, aldus Veenhuizen.

Subsidie circulaire ambachtscentra

Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren door een circulair ambachtscentrum op te zetten en daarmee hergebruik en reparatie te bevorderen. Om gemeenten te stimuleren, is er een prijsvraag uitgeschreven door het Rijk. De best beoordeelde plannen krijgen een subsidie van maximaal 50.000 euro.


Location