Doorgaan naar artikel

Gescheiden inzameling nu ook op Renkumse scholen

Gepubliceerd op: 13-9-2023

Afval scheiden is de nieuwe norm, maar nog niet overal. Tot voor kort was het voor scholen in gemeente Renkum niet toegestaan om het afval, gelijk met de huishoudelijke route, gescheiden in te leveren. Met de nieuwe Afvalstoffenverordening, die de gemeenteraad eind maart 2023 heeft vastgesteld, wordt het gescheiden inzamelen voor scholen mogelijk gemaakt. Vanaf het nieuwe schooljaar wordt er bij 11 scholen in de gemeente gescheiden ingezameld.

Waarom scheiden?

Thuis afval scheiden, maar op school gaat alles in een bak. Dit kan verwarrend zijn voor kinderen. Afval scheiden is van groot belang. Grondstoffen kunnen door gescheiden inzameling makkelijker hergebruikt worden. De scholen maken gebruik van vijf scheidingsstromen: gft+e, glas, oud papier en karton, PMD en restafval. Door gescheiden afval aan te kunnen bieden op scholen stijgt het scheidingspercentage en neemt het restafval af. Hierdoor worden minder grondstoffen verbrand als restafval en kan meer grondstoffen worden hergebruikt.

Efficiënte inzameling en routes

De gemeente heeft aan scholen gevraagd of zij mee willen doen met gescheiden inzamelen en 11 hebben zich opgegeven. Bij de Prinses Beatrixschool in Renkum kwam de inzamelvoertuig langs om het gescheiden grondstoffen in te zamelen. Wethouder Joa Maouche hielp mee de eerste container te legen: ‘We zien afval niet meer als afval, maar eerder als grondstoffen. We willen duurzamer omgaan met natuurlijke bronnen door voorwerpen langer en vaker te gebruiken. En ook door grondstoffen te hergebruiken. Afval scheiden is daar een onmisbaar onderdeel in.


Location