Doorgaan naar artikel

Week zonder afval van 25 t/m 31 mei

Gepubliceerd op: 27-5-2024

Van 25 t/m 31 mei vindt de Week Zonder Afval plaats. Tijdens deze week worden verschillende thema’s uitgelicht om te laten zien hoe we met kleine veranderingen in ons dagelijks leven de afvalberg kunnen verminderen. Benieuwd hoe jij je steentje kan bijdragen? Lees meer over de verschillende thema's hieronder

 

Thema’s van de Week Zonder Afval

Plastic, not so fantastic Na een rondje boodschappen je kliko vol verpakkingsmateriaal? Kopje koffie op kantoor, lekker met suiker en een portie microplastics? Neem liever je eigen verpakking of mok mee. Zo red je het milieu én je gezondheid van zwerfafval en microplastics.

Delen en lenen In elke schuur een partytent, in elke tuin een kruiwagen: is dat wel handig? Door te delen, lenen, ruilen of huren, kom je in contact met je buren en dat is niet alleen gezellig, maar bespaart je ook nog eens een smak geld en grondstoffen!

Maak herbruikbaar gangbaar Van luiers tot je scheermesje, van een boterhamzakje tot notitieboek: voor veel wegwerpartikelen bestaat een prima wasbaar of opnieuw te gebruiken alternatief. .

Draag duurzaam Regelmatig een nieuwe outfit die na een paar keer dragen al uit elkaar valt? 15 kledingstukken bestellen en er 12 terugsturen? Koop (of ruil!) bewust, zodat je mode draagt waarvan je weet dat het goed zit. 

Tweedehands, eerste keus Word koning van de kringloop! Vind op Whoppah jouw ideale vintage stoel, zet zoekopdrachten uit op Marktplaats voor dat legopakket, of die bureaulamp. Gevonden? Een goed gevoel gegarandeerd! 

Voorkom voedselverspilling Maar liefst dertig procent van het geproduceerde voedsel belandt niet op ons bord maar in de prullenbak. Dat is veel! Dus taste the waste: gooi je etenswaar niet weg, maar eet het op. 

Repareren kun je leren Laat je broodrooster fixen bij een Repair Café of geef je kleding een eigen twist met mooi patchwork. Door te repareren ga je wat je hebt nóg meer waarderen en kun je je favoriete spullen langer gebruiken. Dus: repareer meer! 

Op de website van Zero Waste Nederland ontdek je meer tips, acties en een agenda met activiteiten door het hele land! Ook kan je hier via de nieuwsbrief op de hoogte blijven en ontvang je dagelijks nieuwe tips en inspiratie om je afval te verminderen. Bekijk snel de website en ontdek hoe jij ook de wereld een stukje schoner kan maken!

https://zerowastenederland.nl/weekzonderafval

 


Location