Doorgaan naar artikel

Eerste inzamelvoertuig tankt op HVO

Gepubliceerd op: 1-4-2022

Eind 2021 heeft ACV doelstellingen vastgesteld op het gebied van duurzaamheid. Eén van de doelstellingen is het verduurzamen van het wagenpark. Om dit te realiseren stappen wij over van het gebruik van normale diesel naar HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) op 1 april 2022.

HVO100 is geen aardolieproduct, maar wordt gemaakt van reststoffen zoals afgewerkte plantaardige oliën en dierlijke vetten.

Waarom HVO?

ACV kiest voor HVO100, omdat wij hiermee 90% CO2 reduceert. Ook de uitstoot van andere stoffen, zoals fijnstof en stikstof is lager dan bij gewone diesel. De overstap van normale diesel naar HVO100 is een relatief eenvoudige én snelle manier om een wagenpark te verduurzamen. Door deze stap reduceren we circa 1400 ton CO2. Het voordeel is dat de voertuigen hoeven niet aangepast te worden.

Nieuw tankstation

ACV streeft ernaar om vanaf september 2022 HVO100 te tanken bij het nieuwe tankstation dat momenteel wordt gebouwd op het industrieterrein in Ede. Tot die tijd wordt er gebruikgemaakt van een homebase tank die op het buitenterrein van de afval overslaghal van ACV staat.

Volgende stap verduurzamen ACV

In 2021 heeft ACV niveau 3 behaald op de CO2-Prestatieladder. De doelstellingen om verder te verduurzamen, passen in het streven om niveau 4 te behalen. De overstap naar HVO100 geeft daar concreet invulling aan. ACV is inmiddels begonnen met het verder verduurzamen van het wagenpark door het inzetten van elektrische voertuigen. In de toekomst gaan vrachtwagens en veegmachines over op waterstof.

Op de foto: V.l.n.r.: Joa Maouche wethouder Renkum en Jos van de Velde, Manager Facilitair Techniek & Inkoop.


Location